Polski kamuflaż - Kolorystyka farb Vallejo

Dział dotyczący polskiego godła i barwy od X do XXI wieku.

Re: Polski kamuflaż - Kolorystyka farb Vallejo

Postprzez Jarekk 29 Mar 2010, 13:06

Nie spotkalem jeszcze "przepisu" na nasz khaki. Można wzorować się na kolorze uzbrojenia znajdującego się w muzeach. Z Valejjo mnie najbardziej odpowiada "russian uniform" (924).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image
Awatar użytkownika
Jarekk

Miejscowość: Warszawa

Postprzez TMGH 29 Mar 2010, 13:22

Ten egzemplarz akurat mam, ale wydaje mi się, że jest zbyt soczysty. Ale bazuję tylko na własnym wyobrażeniu tego koloru. Możesz wrzucić jakieś zdjęcie z muzeum?

Tomek
TMGH

Postprzez radett 03 Sie 2010, 21:19

A nie pokusiłby się ktoś o wypracowanie kolorków do kamuflażu Japońskiego?????? :idea: :idea: :idea: :oops:
Awatar użytkownika
radett

Postprzez Jurgen 03 Sie 2010, 21:37

Brąz i zieleń zostawiłbym tą samą, a szaroniebieski dał taki samolotowy.
Awatar użytkownika
Jurgen

Miejscowość: Olszytn

Postprzez Jendrass 03 Sie 2010, 22:02

A może ktoś wrzucić próbkę tego ciemnoniebieskiego ?!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za gruzy naszych miast,
Za braci naszych krew,
Szarpajmy wrogów ciała!
Niech zniknie szwabski chwast!
Odpowie na nasz zew,
Powstając - Polska cała!
Awatar użytkownika
Jendrass
Administrator

Miejscowość: Poznań

Postprzez radett 04 Sie 2010, 07:01

Właśnie raczej zieleń i brąz były by moim zdaniem inne niż te z kamuflażu natryskowego. Tam zieleń była taka jasna (akurat w kolorze trawy) a brąz wyjątkowo ciemny. Wydaje mi się że zieleń w japończyku była bliższa odcieni tradycyjnych zieleni stosowanych wówczas w kamuflażach na świecie a zwłaszcza kolorów stosowanych przez naszego kochanego sojusznika Francję.
Ten szaroniebieski to też raczej nie z lotnictwa bym brał bo szaroniebieski nie był stosowany w lotnictwie (jedynie samoloty MDLot. były malowane w tym stylu ale to był tzw szary-morski więc bardziej odcień stosowany na okrętach). Oscylowałbym raczej nad czymś o ton jaśniejszym od niemieckiego koloru późniejszej pancerki ( w końcu ten kolor miał sam w sobie maskować pojazd być uniwersalny dla każdego podłoża).
Im dłużej patrzę na fotki tego japończyka to coraz bardziej mi się kołacze że to były kolory brąz piasek i zieleń.....
Swoją drogą jeśli ocalały blachy naszych pojazdów to chyba też musiały zachować się fragmenty malowania na nich? Przy zmianie malowania nie piaskowano chyba całego pojazdu???????
Awatar użytkownika
radett

Poprzednia

Wróć do Godło i barwa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość