[cyfrowe] PZInż. 202

Relacje z budowy naszych modeli.

Re: [cyfrowe] PZInż. 202

Postprzez Lookie 30 Lip 2010, 16:06

PZInż 202 na półmetku:)

Image
Image
Image
Image

Teraz pora na kolory i drobiazgi dodające mu zycia. nadal co prawda nie ma mechanizmu kół napinających i elemetów sterowania, ale to już nie taki problem:)
Bardzo prosze o krytykę. Wszystko co jest nieteges mozna poprawić, tymbardziej, ze chciałbym by model był mozliwie realistyczny ( jak już wspominałem mam co do niego dalsze plany:) ).
Zwolna tez przemysliwam co by tu do niego podczepic. Jestem otwarty na sugestie:)
Awatar użytkownika
Lookie

Postprzez Jendrass 30 Lip 2010, 18:50

Image
To jeśli chodzi o tyły :) Tył ciągnika tez prototypowego tyle że kołowego. Kształt tablicy rejestracyjnej i światła.
Moim zdaniem w przedziale załogi na tylnej ścianie powinno być jeszcze jedno rozkładane krzesło, widać je chyba na jednym ze zdjęć.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za gruzy naszych miast,
Za braci naszych krew,
Szarpajmy wrogów ciała!
Niech zniknie szwabski chwast!
Odpowie na nasz zew,
Powstając - Polska cała!
Awatar użytkownika
Jendrass
Administrator

Miejscowość: Poznań

Postprzez whiteeagle 30 Lip 2010, 23:05

Cieszę się, że i taki rodzaj modelarstwa do nas zawitał! I to w jakim wydaniu :) O to właśnie chodziło w założeniach naszego forum :D
Pozdrawiam!
Adam
Awatar użytkownika
whiteeagle
Administrator

Miejscowość: Częstochowa

Postprzez Lookie 31 Lip 2010, 18:38

qrcze.....nie widzę tych swiateł na tej focie:( A tablica jawi mi sie dość mglisto:)
No ale nie ma tragedii...cos sie wymyśli:) Dzień odboju od modelu i dajmy kolorki...wtedy jeszcze sporo niedodanych drobiazgów sie pojawi.

dzięki za powitanie....:)To dośc prosty rodzaj modelarstwa - moża się mylić i poprawiać w nieskończoność:)
Awatar użytkownika
Lookie

Postprzez Lookie 03 Sie 2010, 11:10

Pierwsze podejscie do kolorów

Image

Mówiąc szczerze - jestem w kropce, bo nie znam się na malowaniu a i zazwyczaj moje modele pozostawały bez kolorów ( organicznie nie lubie teksturowania i jesli nie znalazł się jakis chetny do tej roboty, zostawiałem je nieoteksturowane). Tu jednak chciałbym przygotowac model tak, by był maksymalnie realistyczny. I tu bede wdzieczny za podpowiedzi, linki czy źródła. Inna sprawa - czy proptotyp był malowany w kamuflaż??

PS. WIEM, ze nie ma nadal krzesełka w tylnym przedziale:) Nie ma taze innych drobiazgów:) Ale to drobiazgi.
I wybaczcie prosze to liniowanie. taka próba stylizacji z wykoerzystanie renderera wektorowego:)
Awatar użytkownika
Lookie

Postprzez Jendrass 03 Sie 2010, 20:02

Moim zdaniem malowanie podobne do PZInż 222 lub PZInż 342 (zdjęcia i via google i via odkrywca) oraz koniecznie rzuty PZInż 222 z "Pojazdów WP 1939" (wysłałem Ci w paczce nt tego wozu). Kolor zielony na modelu 3D moim zdaniem za ciemny. Jest z tego co pamiętam wątek na forum nt kolorów, Jarekk podawał te najbliższe wg FS, powinny Ci pomóc. Czy prototyp był malowany w kamuflaż ? A czy ten model 3D ma być prototypem czy jednym z pierwszych wozów w serii dla WP ad 1941 ? ;) Na jednym ze zdjęć (to z kołkiem) chyba jest w kamo (?!?).
Postaram Ci się coś wygrzebać nt tablic rejestracyjnych, na odkrywcy był chyba na ten temat osobny wątek. Chyba że pan Adam rzuci asem z rękawa ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za gruzy naszych miast,
Za braci naszych krew,
Szarpajmy wrogów ciała!
Niech zniknie szwabski chwast!
Odpowie na nasz zew,
Powstając - Polska cała!
Awatar użytkownika
Jendrass
Administrator

Miejscowość: Poznań

Postprzez JoncaA 06 Sie 2010, 08:44

Oj, nie rzuci...W którymś momencie pewnie jakieś tablice przyczepiono. Zapewne rejestracja była BPR-0.., wymiary tablicy i krój cyfr to nie problem, bo pewnie przepisowe, ale tylna tablica mogła być na błotniku (są przykłady na C4P), ale mogła być też na tylnej ścianie. Zgaduj-zgadula... Lampka oświetlenia tablicy (i czerwone pozycyjne) pewnie standard fiatowski ...
Awatar użytkownika
JoncaA

Postprzez Lookie 06 Sie 2010, 08:49

JoncaA napisał(a):W którymś momencie pewnie jakieś tablice przyczepiono. Zapewne rejestracja była BPR-0.., wymiary tablicy i krój cyfr to nie problem, bo pewnie przepisowe,

No taaa.....tylko ja jestem konny, nie zmechanizowany i nie bardzo nawet wiem, jakie były przepisowe:) Literatury tez nie mam, bo jakos nie potrzebowałem do tej pory:(
Można gdzieś te przepisy znaleźć w necie?? A może ktos by mnie poratował??
Awatar użytkownika
Lookie

Postprzez JoncaA 06 Sie 2010, 09:49

Tablica z rejestracją nowego typu
Image
tablica po prawdzie starego typu, ale lampka taka sama jak zawsze
Image
tablica (starego typu) na błotniku
Image
Awatar użytkownika
JoncaA

Poprzednia

Wróć do Warsztat

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość